Cotiera auto este un accesoriu din ce în ce mai prezent în dotările mașinilor. Chiar dacă automobilul nu este dotat cu un astfel de accesoriu, instalarea unei cotiere auto se poate face foarte ușor, în condițiile în care există o mulțime de opțiuni pe piața de accesorii auto interior.
Cât de mult merită instalarea unei cotiere? Ce avantaje oferă?
Un astfel de accesoriu merită din plin achiziția, deoarece contribuie la gradul de relaxare din timpul condusului. Atunci când șoferul nu ține ambele mâini pe volan sau atunci când se staționează în trafic, cotiera este locul perfect unde se pot relaxa mușchii mâinii. Chiar dacă este un spațiu de relaxare, acesta permite revenirea rapidă la schimbătorul de viteze sau la volan, în cazul unei situații de urgență. Pe lângă doza de confort, cotiera oferă și un nou loc de depozitare. De regulă, aceasta este dotată cu un spatiu în care pot fi depozitate accesorii precum portofelul sau incarcatoarele de telefon sau pot fi păstrate băuturile la o temperatură optimă, atunci când afară este foarte cald.
Tipuri de cotiere auto
Pe piață există mii de variante de astfel de accesorii, însă există doar două categorii principale din care se poate alege: cotiere auto universale și cotiere auto dedicate. Cotierele auto dedicate au dimensiuni perfecte pentru tipul de mașină pentru care sunt construite, se montează foarte ușor și se încadrează foarte bine în aspectul general al autovehiculului. Este adevărat că pot fi ceva mai costisitoare decât cotierele universale, însă sunt mult mai atractive. De cealaltă parte, cotierele universale pot fi achiziționate la un preț foarte mic și cu mici excepții, pot fi instalate în orice mașină. Înainte de achiziția unei cotiere universale este bine, totuși, să se măsoare spațiul din interiorul vehiculului. Aceste cotiere pot prezenta probleme la montaj, însă pentru mașinile vechi în care nu merită investiți foarte mulți bani, sunt accesorii interior foarte bune.
Care sunt criteriile care merită avute în vedere la alegerea cotierei?
Un prim criteriu este tipul cotierei, de care am amintit deja. Este mult mai indicat să se caute cotiere dedicate și chiar cotiere originale, construite sau aprobate de producătorul auto. De asemenea, contează și următoarele criterii: Materialul din care este realizată cotiera. Există multe opțiuni pentru care se poate opta, însă pentru structură, acestea sunt reprezentate de plastic, ABS sau metal. O cotieră din metal este, de regulă, foarte rezistentă, însă ABS-ul și plasticul fac și ele față foarte bine solicitărilor, atâta vreme cât acestea sunt normale. În general, cotierele de metal sunt ceva mai costisitoare. Nu doar structura contează, ci și materialul cu care este învelită cotiera. Acesta poate fi piele naturală, piele ecologică, material textil, catifea. Materialul de înveliș este bine să fie cât mai confortabil și să se potrivească din punct de vedere estetic cu aspectul mașinii.
Finisajele
Pentru a se evita accidentele este bine să se caute cotiere cu finisaje rotunjite. Deși există și cotiere pătrate, cu colțuri drepte, acestea pot fi destul de periculoase în timpul mersului, atunci când mâna se retrage din instinct.
Montajul
Dacă se optează pentru cotiere auto dedicate, montajul este destul de simplu. De regulă, acesta se face din doar câțiva pași, cu instrucțiuni clare din partea producătorului. În cazul cotierelor universale, este posibil ca pachetul să fie însoțit de un kit complet de montaj, cu șuruburi și accesorii. Dacă se optează pentru varianta cotierelor universale este important să se analizeze cu atenție spațiul disponibil, deoarece adesea cotierele sunt fie mult prea mari, fie mult prea mici și nu reușesc să asigure confortul necesar.
Particularitățile de design
Acestea pot avea un impact major și asupra esteticii și asupra funcționalității. Deschiderea capacului poate fi o astfel de particularitate. Există cotiere care se culisează sau cotiere care se deschid simplu, sub formă de balama. De asemenea, există cotiere cu spatii mari de depozitare, în care pot fi puse mai multe sticle de apă, acte și accesorii și cotiere cu spatii mici. Particularitățile de design pot decide și gradul de confort. După montaj, este bine să se verifice dacă produsul este confortabil în timpul mersului. Pentru că nu tot timpul este nevoie de cotieră, exista și variante care se pot rabata în timpul condusului și lăsa atunci când se staționează.
Brand
Există mai multe branduri cunoscute care produc cotiere. Este bine să se opteze pentru un brand de încredere iar dacă nu se cunosc branduri, să se caute forumuri de specialitate. Costurile pot să difere destul de mult și în general, cotierele mai scumpe sunt ceva mai bine realizate.
Cum se montează o cotieră auto?
Cel mai adesea montajul se face simplu, cu ajutorul kitului de montaj inclus în pachet. Chiar și la cotierele universale există soluții prin care cotiera poate să fie adaptată la consola disponibilă, iar reglajul se face cu ușurință. Pentru cei care nu vor un stres în plus, cotiera poate să fie montată într-un atelier auto. Dacă se alege varianta atelierului auto, este bine să se meargă la acesta înainte de achiziția cotierei, deoarece este posibil ca mecanicii să recomande anumite modele potrivite pentru mașină.
Cum se întreține cotiera auto?
Nici întreținerea nu este dificilă, ba din contră. De regulă, aceasta poate fi aspirata și curățată exact așa cum se face cu celelalte accesorii de interior din vehicul. Pentru cotierele cu înveliș din piele sau cu imitație din piele, o cârpă umedă și un detergent ușor pot fi suficiente pentru asigurarea unei întreținerii perfecte.
Cotiera reprezintă o investiție destul de mică și poate aduce extrem de multe avantaje pentru cei care o folosesc. Dacă aceasta nu este în dotările standard ale mașinii, merită din plin achizitionarea unei cotiere, care să poată fi folosită pe termen lung și să ofere o flexibilitate cât mai mare.